Zang lessen

docent Zang lessen
Foto: Lex Putman

Zang lessen

‘Zolang je maar blijft zingen, dan komt alles goed’ zei een van mijn studentes toen ze in een dipje zat. En daar zit wat in. Muziek maken, en vooral zingen, is een geweldige uitlaatklep. Het is bewezen: zingen is goed voor je hoofd én voor je lijf!

Maar zingen wordt nog leuker als je weet wat je aan het doen bent. En daar helpen wij je graag bij. Het maakt voor ons niet uit welk niveau je hebt, als je maar gemotiveerd bent en lekker aan de slag wilt. Oefening baart kunst en met de juiste techniek en muziekkennis wordt zingen gewoon nóg leuker! Ook dat is bewezen.

Docent: Jerney Molenaar

‘Wat verwacht je van zangles?’ Ik stel deze vraag geregeld aan mensen die bij mij op een proefles komen. Sommige hebben echt geen idee. Andere roepen ‘dat we gaan werken aan ademhaling en stemtechniek’ en weer een ander komt met een hele waslijst aan persoonlijke zangproblemen. Wel valt het me op dat mensen bij zangles vaak alleen denken aan techniek. En ja, techniek is natuurlijk een groot onderdeel van de les. Maar er is meer…

Ik geef een voorbeeld. Stel je gaat niet op zangles maar op voetbal. (ook leuk…) Dan is het heel belangrijk dat je een goede techniek ontwikkelt wat betreft lopen, trappen, koppen enz. Maar daarmee alleen win je geen wedstrijden! Om te beginnen moet je de spelregels kennen. Daarnaast moet je inzicht hebben in het spel, creatief durven zijn, kansen zien en met je teamgenoten kunnen samen spelen. Als alles samen valt wordt het pas echt leuk!

Zo werkt het ook in muziek. In mijn lessen besteed ik zeker veel aandacht aan de techniek, maar daarnaast doe ik ook mijn best om mijn studenten zo goed mogelijk de ‘spelregels’ uit te leggen. Wat voor maatsoorten zijn er? Wat zijn toonsoorten en toonladders? Wat is ritme en timing? Ook doen we oefeningen voor meerstemmig zingen, improviseren en interpreteren. Niet uit een boekje, wees daar maar niet bang voor. Alles doen we zingend en op het gehoor aan de hand van de liedjes waaraan we werken. Klinkt moeilijk? Dat is het niet. Vaak weten je oren al een heleboel meer dan jij!

Natuurlijk passen al deze dingen niet in een enkele les. Ik zeg ook altijd; roep vooral wat je leuk vindt en waar je aan wilt werken, dan doe ik mijn best daar zo goed mogelijk op in te springen.

Kortom; mijn doel als zangdocente is om jou zo te onderwijzen dat jij zo goed mogelijk op alle vlakken bent voorbereid als je het ‘veld’ in gestuurd wordt.

Jerney Molenaar

Opleiding: Zang jazz & pop conservatorium Utrecht. Estill course Level 1 & 2.

Les gehad van o.a.: Margriet Eshuis, Herman van Doorn, Lisa Boray, Annemarie Maas, Lydia van Dam, Lieve Geuens en Gé Titulaer.

Mijn muzikale helden: Eva Cassidy & Bonnie Raitt.

Als zangdocente eerder werkzaam geweest bij: NKT, NMI, Popschool Schagen, Muziekschool Hoorn, Pop Hoorn, Muziekschool Karten Zaandam.

Werkzaam als lead & backing zangeres in verschillende bands en voorstellingen, studiowerk enz. Voor meer info ga naar www.jerneykate.nl

Betalingssysteem: 10 weekse lesperiode of maandelijks automatisch incasso

Starten: Je kunt je elk moment instappen.

Lesvorm: 30 minuten individueel wekelijks

45 minuten individueel 1x in de twee lesweken.

45 minuten duo-les. Wekelijks of twee wekelijks.

Prijs: De prijs is afhankelijk van de leeftijd en de lesvorm. Meer informatie over de voorwaarden en tarieven kun je vinden op www.lacantante.nl